Suzanne Rethans

Schrijver, journalist en columnist

Suzanne Rethans
©Brenda van Leeuwen

Suzanne Rethans (1972) is schrijfster, journaliste en columniste. Ze schreef en schrijft voor onder andere Trouw, Volkskrant Magazine, Vogue The Book, LINDA, JAN Magazine en heeft een geliefde column voor Saar Magazine.
Eerder verschenen Durf te vragen (2012) en Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen (2008).

Suzanne Rethans geeft lezingen over het leven van Sylvia Kristel, de grootste internationale filmster die ons land heeft voortbracht. Toch werd ze in Nederland niet serieus genomen. Het is het verhaal van slutshaming, avant la lettre. Want als je gebruik maakt van je schoonheid en sensualiteit, word je begeerd, maar ook verguisd. Over roem, de vergankelijkheid daarvan, over losse familiebanden, en de soms desastreuze uitwerking daarvan, over rijkdom en armoede, verslaving, over alles winnen en verliezen, maar desondanks door blijven gaan. Want Sylvia Kristel stond altijd weer op.

Literaire, culturele, maatschappelijke en overheidsinstellingen kunnen voor het aanvragen van een lezing terecht bij Remco Scheenjes van De Schrijverscentrale:
remco@deschrijverscentrale.nl

Commerciële organisaties kunnen contact opnemen met Myrthe van Pelt:
(+31)614678011
myrthe@mvpmanagement.nl
www.mvpmanagement.nl

Voor interviewaanvragen, neem contact op met Suzanne Rethans zelf:
srethans@gmail.com

De biografie van Sylvia Kristel verschijnt op 17 oktober, haar sterfdag.

Op 21-jarige leeftijd werd Sylvia Kristel van de een op de andere dag wereldberoemd door haar rol in de Franse soft-erotische film Emmanuelle (1974). De film draaide elf jaar op de Champs-Elysées en er keken meer dan driehonderd miljoen mensen naar. Het ene land omarmde haar als hét icoon van de seksuele bevrijding van de vrouw, in het andere werd ze verketterd door de vrouwenbeweging. Met meer dan vijftig internationale films op haar naam is Sylvia Kristel Nederlands’ grootste filmster. Toch werd ze niet serieus genomen. Niet in Nederland, althans.

Sylvia Kristel leidde een kleurrijk leven en had vele liefdes, waaronder die met schrijver Hugo Claus, de vader van haar zoon Arthur. Maar het was geen gemakkelijk leven: Kristel was verslaafd aan alcohol en drugs en kon daardoor niet voor haar eigen zoon zorgen. Zelf had ze een weinig benijdenswaardige, liefdeloze jeugd. Nadat haar vader scheidde van haar moeder en Kristel zag in wat voor armoedige omstandigheden haar moeder verkeerde, dacht ze: dat nooit. Het was haar drijfveer rijk en beroemd te worden. Dat lukte – en al verloor ze al die miljoenen ook weer, ze gaf nooit op.

Suzanne Rethans schreef de biografie van een veelzijdig fenomeen. Begeerd en verguisd is een boek over rijkdom en armoede, over vrouwelijke schoonheid, over alles winnen en weer verliezen, over moed en doorzettingsvermogen, over roem en intense eenzaamheid.

‘Sylvia Kristel was veel meer dan een actrice. Ze was een icoon.’ – Le Monde
Boekcover: Begeerd en verguisd