Suzanne Rethans

Schrijver, journalist en columnist

Suzanne Rethans
©Brenda van Leeuwen

Suzanne Rethans (1972) is schrijfster, journaliste en columniste. Ze schreef en schrijft voor onder andere Trouw, Volkskrant Magazine, Vogue The Book, LINDA. en JAN Magazine, waarin ze ook een geliefde column heeft.
Eerder verschenen Durf te vragen (2012, uitgeverij Podium) en Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen (2008, uitgeverij Snor).

Suzanne Rethans geeft lezingen over Sylvia Kristel, sekssymbool, vrouw én moeder, #metoo in de jaren ’70 en nu, en hoe je ten onder kunt gaan aan succes, begeerte en jaloezie.
Neem contact op met Suzanne Rethans:
srethans@gmail.com
Voor boekingen en interview-aanvragen rondom de biografie van Sylvia Kristel:
Myrthe van Pelt
(+31)614678011
myrthe@mvpmanagement.nl
www.mvpmanagement.nl

Binnenkort verschijnt

Op 21-jarige leeftijd werd Sylvia Kristel van de een op de andere dag wereldberoemd door haar rol in de Franse soft-erotische film Emmanuelle (1974). De film draaide dertien jaar op de Champs-Elysées en er keken meer dan driehonderd miljoen mensen naar. Het ene land omarmde haar als hét icoon van de seksuele bevrijding van de vrouw, in het andere werd ze verketterd door de vrouwenbeweging. Met meer dan vijftig internationale films op haar naam is Sylvia Kristel Nederlands’ grootste filmster. Toch werd ze niet serieus genomen. Niet in Nederland, althans.

Sylvia Kristel leidde een kleurrijk leven en had vele liefdes, waaronder die met schrijver Hugo Claus, de vader van haar zoon Arthur. Maar het was geen gemakkelijk leven: Kristel was verslaafd aan alcohol en drugs en kon daardoor niet voor haar eigen zoon zorgen. Zelf had ze een weinig benijdenswaardige, liefdeloze jeugd. Nadat haar vader scheidde van haar moeder en Kristel zag in wat voor armoedige omstandigheden haar moeder verkeerde, dacht ze: dat nooit. Het was haar drijfveer rijk en beroemd te worden. Dat lukte – en al verloor ze al die miljoenen ook weer, ze gaf nooit op.

Suzanne Rethans schreef de biografie van een veelzijdig fenomeen. Begeerd en verguisd is een boek over rijkdom en armoede, over vrouwelijke schoonheid, over alles winnen en weer verliezen, over moed en doorzettingsvermogen, over roem en intense eenzaamheid.

‘Sylvia Kristel was veel meer dan een actrice. Ze was een icoon.’ – Le Monde
Boekcover: Begeerd en verguisd